October 14, 2020

2020/8 - Hiking Bukit Sapu Tangan

 Salam & hai.

Hoping everyone in the best of health and imaan.

Last month, me and my friends went for hiking dekat Bukit Sapu Tangan, Its been a while since the last time i went for hiking, probably last on 2018 kot before i graduated. So basically, kitorang plan a week before, sebab nak pergi on weekdays la kan but unfortunately those who stay Selangor mesti tau how pathetic kes air dekat Selangor ni ugh, and by the time hari yang kitorang patut pergi tu, ada gangguan bekalan air for almost 4 freaking days. So kitorang tukar plan from hiking to staycation dekat bangi sekelip mata haha. But anyways, kitorang pergi jugak hiking on Malaysia Day! 16th September 2020. It was fun. Walaupun barai teruk rasa nak menangis but all good everyone. No unnecessary drama.

For those yang stay Shah Alam and looking for place untuk hiking, Bukit Sapu Tangan is a must especially for beginner. Jangan tanya about trail sebab i seriously have no idea which trail kitorang ambik but i rasa the trail yang kitorang pilih yang paling mencabar. We start hiking at 8.00 am and sampai dekat peak garden almost 10.00 am kot lepas tu lepak jap before turun (ke naik haha) mirror lake pulak around 11.00 macam tu. Lepak kejap then ambik gambar lepas tu gerak balik and sampai bawah balik around 1 lebih jugak sebab masa kitorang jalan ke kereta tu azan Zohor dah. So, total time dalam 5 hours jugak la tu pun naik relax tak rush and banyak lepak.

Oh btw kitorang punya entrance dekat area kawasan perumahan and park dekat Surau At Taqwa. Masa naik and turun memang banyak kena support badan guna pokok and thats when we spotted some tree branches full of thorns. So hati hati sikit la before throw your badan ke pokok for support, make sure cari pokok yang clear. And masa tu pagi baru hujan, so the track a bit licin and muddy jadi sila pakai kasut yang sesuai sebelum you jatuh tergolek sepuluh kali haha.

i enjoyed myself soooo much. Walaupun penat sangat, and i kept on chanting "aku taknak dah hiking" but when the time comes, i akan pergi hiking lagi lol. Memang everytime hiking pun akan rasa nak give up and rasa macam kenapa la orang suka buat benda penat ni haha but i'll end up naik lagi bukit. Bukit lagi la sekarang, gunung tak mampu lagi.

Okay thats it kot. Saja rant out something sebab rasa dah lama tak update. Soooo many things happened tapi takde masa nak rant out dekat sini :( i'll try update lagi banyak before end of the year at least ada 10 la entry i this year hopefully haha. Sebab everytime i miss everyone, i miss my old days, i'll either baca balik my blog or tengok balik all the videos i made. haih, time sure flies.

Stay safe everyone.

p/s: Currently Selangor tengah PKPB again. Please doakan i can survive tak macam the first MCO hari tu yang disaster. Ingat balik pun i dah start stress lol. Hopefully better la kali ni.

Lots of Love,
S

No comments: