August 13, 2019

2019/14 - Asasi Sains Pertanian (Asper 9)-Part I

Salam & hai!
Hoping everyone in the best of health and imaan.


Tengah busy scroll and update gambar and suddenly came across my foundation's picture. i seriously can't remember if i pernah update pasal my foundation's life tak, so i scroll back my previous posts and found nothing pasal my foundation days haha. So this gonna be a post yang banyak part as i nak reminiscing my foundation's days here in my blog hehe.

So i started my foundation hujung May 2013 if i'm not mistaken. i lost track as dah 6 years++ i left foundation. Oh btw, after SPM, i went to Stamford College Malacca for Intensive English class (3 months) and then i went to Asasi Sains Pertanian, Universiti Putra Malaysia or known as ASPER. My batch ASPER 9 btw hehe. Mula tu macam ralat jugak la sebab i tak tau Asper ni belajar apa plus ada pertanian so nak kena jadi petani ke macam mana ni hahaha. Never that i know, it was the best decision i have ever met in my entire life that lead to who i am now alhamdulillah.

Basically, masa daftar masuk, i dapat Kolej Pendeta Za'aba. Majoriti budak asasi sepatutnya masuk Kolej 13 but "insan terpilih" yang daftar lambat ni tercampak dekat KPZ. Alhamdulillah jugak i masuk KPZ sbb dekat sini lah i jumpa Fatin Izzyan, my roomate masa asasi! The coolest roomate award shall goes to her hehe. Rindu pulak Yan :( Okay straight to the point Syaimaa.

So for this first ever post, i akan cerita the very basic things you need to know pasal this foundation. And as for the next next and next post, baru i akan cerita my experiences kat sana for my future references hehe. i tak sure if the new batch dah daftar masuk ke rasa macam dah, and i pun tak tau dah Asper batch berapa now but if kira-kira, supposely sekarang ni dah batch Asper 15 la kot oh wow.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
What Is ASPER
So Asper ni stands for Asasi Sains Pertanian and the only universiti yang ada Asper ini hanya UPM. Dia sama je macam asasi Sains lain cuma ada tambahan subjek pertanian every semester. Oh total semester during my time dulu ada 3 Semester for a year but i tak sure system sekarang macam mana. Dengar ada pertanian mesti cam menggelabah kan haha, don't worry, i pun macam tu awal-awal dapat offer rasa macam "aku nak jadi Doktor dah kenapa nak kena ambik pertanian". Tapi kau relax je, belajar pertanian dia bukan seperti yang kau bayangkan right now, not even close. I enjoyed pertanian the most sebab dekat kelas biasa belajar Math, Biology, Chemistry, Physics. Stress jugak and the only time you can release your stress masa subjek pertanian ni and each semester lain2. Contoh macam kelas i, first semester more to handle animals, second semester kitorang more to plants and last semester more to entrepreneurship (plus subjek ni alhamdulillah senang nak score so boleh tolong naikkan and support pointer untuk the other subject yang core hehe). Exam for every semester ada 3 kali, test 1, test 2 and final.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
How to enter ASPER
Asper ni ada dua cara you boleh masuk either through Fast Track and another one through Arus Perdana (normal). Fast Track ni you boleh apply using result trial SPM you so you akan masuk foundation awal than your friends and masa study pun pendek around 8 months macam tu lepas tu shoot terus masuk degree saing senior atas you. So kiranya if you SPM 2013(Batch 1996), you dapat Fast track, you masuk foundation maybe Jan 2014, habis foundation Aug 2014 and rehat for 1-2 weeks and masuk degree Sep 2014. See, kiranya umur 18 you dah start degree. For Arus Perdana pulak, apply guna result SPM and intake dia biasanya May each year, habis foundation May the next year. Contoh, you SPM 2012 (Batch 1995), you apply Arus Perdana, May 2013 you masuk foundation, May 2014 you habis foundation and Sep 2014 you masuk degree. So untuk arus perdana, umur you 19 tahun you will start your degree journey. Faham ke tu? hahaha.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Minimum Requirement for ASPER
i seriously have no idea how this requirement things work but i rasa mostly Asasi Sains nak min 5As ke atas or if you nak lebih yakin boleh cari/google requirements from the uni's website but for me, i applied using my SPM result - 6A3B. Tapi kindly be reminded yang my time adalah 6 years ago okay and the requirement maybe dah berubah as time past.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
From Foundation to Degree
Okay ini the best part la for this foundation. Once you masuk, it's like one foot set into UPM sebab nanti degree you kira macam dah ada placement for yourself in UPM cuma course apa tu depends on you nanti (and your pointer obviously). So nanti after habis foundation, you dah tak payah berebut placement dengan lepasan asasi lain, matriks dan STPM untuk degree (you know how hard it is to find a placement nak masuk Uni kan). Nanti you akan apply 6 courses yang you nak if i'm not mistaken and tunggu la result course you dapat. Biasanya akan dapat antara 6 yang you pilih tu but ofcourse you kena pilih course based on your pointer jugak.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Scholarship?
I tak sure kalau asasi ada ke scholarship tapi masa i study, dapat duit poket from KPT Malaysia tapi i tak ingat berapa banyak huhu sori rasanya RM 1200 per year/semester i tak sure :(
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Transportation
Obviously masa asasi memang takboleh bawak kereta/motor. But don't worry, bus provided untuk ke kelas every 15 minutes/half an hour bas akan gerak. So plan your time wisely sebab memang ramai especially kalau time exam. Nak bawak basikal pun boleh, you nak jalan kaki pun okay sebab i dulu pun selalu je jalan kaki as bas ada time akan penuh sebab share dengan student degree/master and phd jugak. Jalan kaki pun best around 15-20 minutes boleh spend time borak-borak dengan kawan sambil tengok pemandangan UPM yang you akan rindu once you habis belajar nanti huhu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok la, i think ini antara benda basic you kena tau kot before masuk Asper. Come la join Asper, a year filled with quality education, good lecturers and friends, and paling penting precious experiences. I didn't expect much masa masuk sana but end up i seriously suka sangat. Missing my foundation's day :( i'll continue the next part dengan activities yang i buat dekat sana okay! more Parts to come hehe.


Barakallah,
Lots of Love,
S❤


No comments: