July 30, 2016

2016/27 - My second LI #Part2

Assalamualaikum & hai!

hoping everyone in their best of health & imaan in sha Allah! have a blessed day ahead everyone!! hari ni saturday and takbuat apa macam biasa huhuhu. Since start LI ni, got so many free timess tau tak tau nak buat apa dah. i watched movies&dramas but end up tido zzZZZ. Entahla, lately ni dah takde keinginan nak tengok movies/dramas dah *sigh.


But anyways, alhamdulillah, habis my 2nd week LI dekat Malaysian Nuclear Agency! and Alhamdulillah jugak, kitorang dah start our project dah. Last monday, kitorang (me&Aisyah) dah start weighing all 33 RATSSSSSSzzzzz untuk our projek ni and do some hands on macam draw blood using cardiac puncture (google it!) and Intravenous (IV) techniques. Oh and Pn Faz, our supervisor, showed us around the animal house. We will be conducting our projek dekat animal house in sha Allah yang penuh dengan rats ni for the upcoming 4 weeks lagi heeww -.- oh and kitorang dapat extract haruan tu by monday tapi disebabkan ada misunderstanding, we used extract serbuk instead and we diluted the extract by ourself hahahaha nasib baik ada tau!

Then, the next day, kitorang tak buat apa as our SV is not around, and cik Jah, our lab assistang ambik emergency leave. So we duduk duduk dekat meeting room and kacau others buat experiment hehehehe we're good of coz mengacau orang! Then, wednesday baru start the real experiment. Kitorang kena bagi force oral feeding to the rats ewwwwww. Ok go google oral feeding on rats!! nowwww! the rats were so big ya Allah rasa nak give up masa first time nak pegang balik. Last i handle rats was like a year ago kot and ofcoz la cuak tu datang balik. last semester i handle mices, and mices kecik je kan so yeaaah. This one, RATS kot. RATS RATS RATS!!! besar dia masha Allah *pengsan i kennot post any pictures yang berkaitan dengan rats tu as itu adalah etika kan. we can't post/take any pictures of them melainkan untuk tujuan belajar, or assignments or sendiri nak simpan.

Oh and we also dissect 4 rats hari tu. 2 male & 2 female alhamdulillah sebab nak ambik their kidneys and livers untuk histologi training next week in sha Allah. Oh btw, Cik Jah sangat sangat baik! dah macam bestfriend dah kitorang bertiga ni even baru je kenal 2 weeks! hahahaha bak kata cik Jah, kitorang bertiga ni dah "AKRAB" hehehehe


It was so much fun dealing and handling living things tapi yelah ada pros and cons dia jugak ofcozla kan but anyways, i'm happy dealing with the rats of coz instead of plants. Thankyou Allah, for giving me chance to handle them. Next semester punya subjek banyak deal with animals so yeahhh advantage la untuk i dengan aisyah kan. So enjoy your weekends tau! have a great weekends with love one and here i am duduk dekat kolej sambil blogwalking others punya blog hehehehehe doakan yang baik baik ya in sha Allah. May all the good du'as back to you guys back in sha Allah❤

Ya Allah,
thankyou for giving me this course, thankyou for giving me chances again and again. may You always be in my heart and always guide and show me the right things for me. i have my faith on You, i trust You and in sha Allah i will always depends only on You❤

oh btw, hari tu ada pergi lepak makan dimsum dekat bangi, RAMBO STATION. so bawah ni drinks yang ada nama dia BAPAK RAMBO hahahaha its funny kan i kennot stop laughing baca menu tapi masha Allah ramai nya orang dekat sana. You guys boleh la cuba try if minat dim sum hehehehe k tu je nak promote tak berbayar!





Barakallah,
Lots of Love,
S❤

8 comments:

  1. Me baca prggan 1st, trus tringat, yeap, masa2 nafsu nak tgk k-drama time2 study week atau exam week. Haha.

    All the best on ur LI. ^^

    ReplyDelete
  2. Nuclear Agency? Omg I pernah pergi sana hahaha.
    Anyways, sedap nya gambar last ni haha.

    ReplyDelete
  3. wahh..siap kena bedah2 lagi . pengalaman yang bermakna :) tengok gambar je da rasa seronok :)

    ReplyDelete
  4. Eyqa Zq,
    yes!! so trueeee tau time study weeeekkkk laa membuak buak nak tengokdramas&movies! hahahaha thankyou awak❤

    ReplyDelete
  5. Eeiou_,
    LI jugak keee kat sana hehehe go & try the drinks!❤

    ReplyDelete
  6. nadhie wueen,
    alhamdulillah rezeki hehehe❤

    ReplyDelete
  7. Bestnya men ngn tikus..haha

    ReplyDelete
  8. Mas,
    tak best mana pun serious talk! hehehe but still alhamdulillah for everything❤

    ReplyDelete

Here awak!