December 2, 2017

2017/23 - Random Talk

Salam & hai!
hoping everyone in the best of health and imaan in sha Allah ❤


i'm back!!! ya Allah its so hard to spend time with my blog now :( busy sangat lately. Busy fyp la gaiss hahaha. i'm currently working on my proposal presentation in sha Allah presentnya week14 nanti and tengah bertarung siapkan my abstract ni pfft. Sekejap je masa. dah nak final dah and that's mean, tinggal 1 semester to go before i officially habis belajar. i seronok nak habis, but i still can't imagine how my life lepas ni.

Oh, gambar atas ni my squad masa CBL dekat SK Cyberjaya hari tu. Alhamdulillah, everything went well and we all enjoyed our day dekat sana. Dah nak habis belajar ni, i tried to spend more time with my happy pills lebih lagi coz i know lepas ni nak jumpa memang susah la kan. Sedih rasa everytime teringat yang ni tahun akhir kitorang sama2 huhu. nak masuk 4 years sesama, susah senang, jatuh bangun semua dengan these peeps may Allah swt blessed our friendship till forever in sha Allah.

Okla, i wrote this entry bukan nak sedih sedih. Nak update sikit yang i tengah busy fyp ni lol (like org lain tak busy fyp hehe). I'm not in a good emotional state lately. stress kot tapi still boleh dikawal la kan. Please pray for me and my friend for our upcoming proposal presentation. And doakan urusan final year project kami berjalan lancar amin Ya Rabbal Alamin. Moga kami dapat grad sesama next year in sha Allah ❤

Goodluck jugak korang yang tengah fyp tu hehe. We can do this! no, we HAVE to do this πŸ˜πŸ˜˜πŸŽ‰

Barakallah,
Lots of Love,
S❤

November 10, 2017

2017/22 - Dearself, Happy 22!!

salam & hai!
hoping everyone in the best of health and imaan, amin in sha Allah❤


hi everyone! apa habaq? lama sudah tidak bertemu. Toooo busy lately and i don't have time to spend with my blog *sigh* Its been a while. The moment i wrote this entry, it has been like 2 weeks++ kot since my birthdayyyy of 2017 bahahahaha but i still nak tulis jugak pasal my 22nd birthday hari tu hehehe. Alhamdulillah for another year! Alhamdulillah, thumma alhamdulillah. 

So, this year merupakan one of the best year la alhamdulillah as my birthday jatuh on hari Jumaat, hari yang penuh baraqah kan. The first person yang wish i via whatsapp was *drum roll* BELLAAAAAA!!!!! and lepas tu tak ingat dah siapa hahaha. Tapi i baca pun the next day la as dah tidur awal. Some people ada yang try nak video call i but then again, i tidur awal and ber huhu je lah. Bangun pagi masuk noti rasa macam nak nangis jap terharu hehehe.

So hari birthday tu tiada apa yang menarik berlaku. My classmates pun tak ramai yang tau but dah besar2 ni, i dont really mind pun depa wish ke tak hahaha. But still, ada jugak yang wish. Thankyou korang ❤ Lepas tu after kelas, me, kelly and aisyah pergi makan dekat Cyberjaya (i can't remember nama shopping mall dekat cyber tu apa lol short term memory loss blerghh). Kelly belanja makan and Aisyah (+Kelly) lagi bought me a blouse yang antikkk ngattt semua orang puji hehe. Thankyou you two 😘✨Btw, i actually tak berapa sihat before2 tu lagi sebab berjangkit dengan Kelly hahahaha. Dah start batuk tinggal nak demam jeeeee. Balik dari makan dekat Cyber tu memang rasa tak sedap badan and after maghrib tu pufff muntah segala macam benda and terbaringla dekat bilik sorang2 while my friends semua busy main game Charades! Sampai la i rasa macam dah okay as these people keep checking on me, bagi air halia yang sumpah tak sedap hahaha.

Bila rasa dah okay, i keluar la nak join (actually nak cari makanan sebab dah lapar lol) and SURPRISEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! surprise yang tak berapa surprise sebab i terkeluar awal dari bilik hahahahahahahaha. Its funny to see their reaction masa baru keluar bilik tu as ada yang tengah busy tiup belon, gantung belon etc etc. Sorry korang! πŸ˜‚πŸ˜‚ but i still love you guys! thankyou for the effort!!

Never have i hoped for people to remember my birthday, apatah lagi celebrate my birthday. I okay je as long my family and friends ada with me and doakan yang baik2 untuk i. But if they want to do so, then i lagi la suka hehehe. Ada few people yang i secretly harap they wished me tapi hahaha harapan tinggal harapan. Tapi takpe lah, i have nothing against them pun. I got called from Hasna, i got video called from Syera and my family hehe. These two people, i missed the most, nasib baik ingat my birthday tau!! and Peah hantar Happy birthday version piano to me. Peah pandai main piano, and i always admire her sebab dia pandai main piano huhu. Thankyou Peah meluangkan masa main piano untuk saya hehe walaupun Peah selalu menguji kesabaran saya lol.

Thankyou, my happy pills, for making my 22nd birthday soooo bermakna with you guys around. This going to be my last birthday celebration with you guys :( Less than a year, nak grad dah. Lepas tu tak tau la boleh jumpa lagi ke tak. My happy pills, they're so funny, cool andddd lovely! Gonna try to spend as much time as i could with them sementara ada masa ni. i swear i almost wanted to cry. k fine, i cried. sikitla hahaha. what did i do to get such amazing people in my life ya Allah, thankyouπŸ˜˜πŸ’–

Whether or not we still remained friends lepas ni, i hope you guys know, i was blessed enough to cross path and experience good memories with you guys ✨🌈Thankyou Allah, for giving me friends like them, so amaing and RARE!!!

okla. till we meet again peeps! doakan Syaimaa nak present proposal tak lama lagi ni and nak start final year project dah very soooon in sha Allah! Thankyou, syukran for all the du'as, good wishes and presents! may all the good words back to you guys and your families toooooo amin.

Dearself, 
Happy 22!!!!

Barakallah,
Lots of Love,
S❤

October 18, 2017

2017/21 - Short Escape!!!

Salam & hai!
hoping everyone in the best of health and iman in sha Allah ❤


hai everyone!
lama gila rasa tak update blog.

class dah start. my fyp pun otw nak start lol. masih dalam fasa membaca journal and in sha Allah title dah dapat and tinggal nak masuk lab phewwwww. Oh btw, currently tengah midsem break. So last friday, i balik Melaka dengan amat and epul. ceritanya, these people (my happy pills) nak berjalan ke Sabah. so obviously i takkan join la kalau ke Sabah.but then, diorang tukar plan nak datang Melaka. Well, i seronokla ofcoz at least i boleh spent time dengan depa ni as kitorang dah final year kan sobs. Jadi ke Melaka lah kita.

These memories are things that money can't buy, so i treasure it a lot. Time will pass on so fast, and these people in the photo will or will not remember me lagi nanti kan as manusia, by nature, will forget. But, i don't want to lose that appreciation for good memories especially yg akan put a smile on my face everytime teringat hehe. So i capture all those moments. i snap gambar. i buat video (you gaiz can watch my videos yg insta version punya dekat my instagram la obviously hahahaha) and i tak upload full version kat mana2 sbb yela private la kan takkan semua nak share lol.

i hold on to those moments tightly so i can look back one day. This is my final year. i'm sure gonna miss my happy pills sooooo much (am crying while typing this). These memories are exactly what i needed to remind myself about them. Whether or not they still remember me, whether or not we still contact with each other,  whether or not we still around in this world, at least, i know, i was blessed enough to experience those moments with them and i have many things to be thankful for ❤πŸ’– (ohh you guys can thank me later for the videos *blownails)

Seeing them smile, just made my day. All that tetiba punya plan, was worth it! Alhamdulillah. They arepeople that i am grateful to have in mylife. Thankyou Allah, for giving me happy pills like them, sooo amazing and RARE lol and thankyou Allah, for giving them such awesome cute sopan baik punya manusia by their side tooooo (me ofcoz haha)

To my happy pills,
Remember, whatever it is, i love you and always will. Thanks, for existing! We're trying our best to be a better person each day. We all are, in sha Allah. The intention is there hehe.

Rooting for you guys,
Always.

Barakallah,
Lots of Love,
S❤

September 5, 2017

2017/20 - Dear Yaya

Salam and hai.
hoping everyone in the best of health and imaan.


i just got the news.
Masih tengah nak hadamkan lagi.
Allahuakbar.

Yaya,
one of my favourite junior dekat Samura. Junior naqibah. she was supposed to ganti me as one of Amirah Lujnah (jawatan dalam MT badar) but i chose Nisa instead as she got another higher position dalam MT Badar. Junior paling baik, paling sopan, paling kuat senyum, paling kuat sakat, paling manis, paling muslimah, paling ayu( +gengster sikit) that i ever met. Dia sangat sangat sangat manja dan antara junior yg i rapat (after my adik katil)

But hari ni (4/9/2017),
baru dapat tau yang Yaya dah tiada bila shakirah post dekat group. Yaya dah kembali bertemu pencipta dia. Accident. i saw the news before dekat fb. tapi sebab load lambat sangat, i skipped without tau pasal apa berita itu. i scrolled FB and jumpa banyak gambar dekat scene. One of the picture i can see her tersepit dalam kereta. Ya Allah. bila tau tu, habis semua imbasan wajah Yaya kembali dalam ingatan. Semua tengah senyum. Takpernah lagi nampak dia masam ke sedih ke tarik muka ke. sedih. sedih sangat. Good people like this one, i'm so so so so blessed Alhamdulillah, to cross path with.

Yaya kalau jumpa i dekat sekolah, or time nak pergi usrah dengan ustaz/ustazah dekat surau or meeting naqib/naqibah, kat DM ke kat mana2 lah, the first thing dia akan cakap "Assalamualaikum kakak muslimah saya apa khabar hari ni" sambil angkat tangan acah acah pakcik2 hahaha. Kalau habis meeting/usrah dekat surau pulak, dia mesti akan cakap, "kakak muslimah saya jumpa kat syurga tau!//Okay Ya, jumpa syurga!" acah acah angkat tangan lagi macam pakcik2. hahaha.

Yaya baik sangat. Semua orang cakap Yaya baik. Takde lagi yang kakak baca buruk2 pasal Yaya. Diorang kata Yaya selalu tolong diorang. Yaya selalu spread positive vibes dekat orang. Yaya selalu senyum sampai orang yang taknak senyum pun jadi senyum. Terima kasih Yaya, jadi sebahagian dari memori kakak. Terima kasih banyak ajar kakak secara tak langsung menghargai islam. Yaya kata nak jumpa suatu hari nanti. Mungkin bukan kat dunia kan Ya, kita jumpa kat syurga eh! macam yang selalu kita doa sesama. 

Selesai dah perjalan adik muslimah kakak dekat dunia ni. Berehat lah adik kakak. Berehat dengan tenang di sana di samping pencipta mu. Moga senyuman Yaya dan setiap kebaikan yang Yaya lakukan di dunia ni diberi ganjaran lebih olehNya in sha Allah. kakak doa syurga buat Yaya. Moga Yaya ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman in sha Allah amin. Terima kasih untuk semuanya Ya! Moga family Yaya kuat menghadapi semua ni.

Kita jumpa dekat syurga eh Ya!
Doakan kakak.

Barakallah,
Kakak muslimah Yaya ❤

August 17, 2017

2017/18 - Budak Intern

Salam & hai!
hoping everyone in the best of health and imaan in sha Allah.

i miss those smile hehe
Pejam celik, dah 7 minggu intern dekat Hospital Melaka ni. Day by day, i started to feel blessed being attached here hehe. Alhamdulillah, thankyou Allah for all the blessings You have blessed me with. During my intern dekat lab microbs and histology, i'm not in my best state. Demam, batuk, selsema for the whole two weeks. By this time you guys should know, i sangat sangat sangat lembik if tak sihat. Maybe sebab environment kan dealing with things that you can't see with your naked eyes. Memang dekat fakulti pun, my immune system takboleh nak tolerate dengan environment microbs ni haaaaaaaa lahaaaii. But alhamdulillah, everything went well and dah sihat dah sekarang.

Result. Result untuk sem 6 dah selamat keluar last friday (11/8/2017) and alhamdulillah, thumma alhamdulillah untuk semuanya. Rasa nak nangis (dah nangis dah pun hahaha). For the past 3 years, rasanya inilah result yang terbaik i pernah dapat (but i still need to work harder next semester untuk kejar apa yang patut hehe in sha Allah doakan!). My parents pun okay, itu dah cukup dah! Thankyou Allah ❤

i'm getting too old and i'm too tired for another friendship breakup. But then, i still can't control people. no matter how good i am to them, i know, obviously, tak semestinya they will treat me the same kan. no matter how much they mean to me (obviously tooooo much lol), tak semestinya they will value me the same. Takpe. i don't mind. i've been through those things once (if you guys follow me from beginning, you mungkin ada came across few posts pasal my friendship breakup before ni tp banyak i dah delete). It takes me 2 and half years of dramas and tears to be into a better shape back and alhamdulillah, i'm all good now and i'm not planning to go through it again this time. i don't chase people anymore. if your only way to express your frustration is through ignoring me, teruskanπŸ˜” but please know, i expect more trust from you, becoz i trust you that much too and if you still mcm ni, you end up reminding me why i should never trust anyone at all.

my feelings are mixed up and i know this tak stabil emosi will end reallyyy soon. i understand there are days when you need someone, and i'm not there for you. Please forgive me if i've accidentally hurt you with my actions and words. i am neither perfect, nor good. i still learn how to be a better muslim/person/friend/daughter each day.

Ya Rabb,
my heart always reminds me of people who have made me smile and brought even the smallest happiness into my life. Please let me remember them in my du'as. Please help them in their matters, as nothing is impossible for You. Amin.

8 more days, and i'm no longer BUDAK INTERN!! hehe 🌈✨πŸŽ‰

Barakallah,
Lots of love,
S❤