June 30, 2018

2018/9 - The End.

Salam & hai!
hoping everyone in the best of health and imaan in sha Allah ❤


Alhamdulillah, last friday dah selamat print out thesis and siap hardbound apa semua. Hari isnin hari tu dah settle submit hardbound dekat Dr zul. Tapi tak tau nak rasa apa hahaha. Rasa kosong. i dah start rindu suasana study. suasana UPM, kawan-kawan dan semua la yang berkaitan study. Baru seminggu dekat rumah. Macam mana nak hadap kenyataan yang dah habis study ni masha Allah. Time sure flies.

So last friday, i gerak balik UPM sebab nak setelkan thesis and alhamdulillah on tuesday i dah balik melaka balik. Nak dekat seminggu jugak la duduk sana. Stay mana tu rahsiaaaaaa. hahahaha. it was fun sebab everything mcm tak rancang sangat and end up alhamdulillah survive la jugak untuk 5 hari tu. So sepanjang 5 haritu, beraya sakan la kami-kami ni dekat sana. Pergi rumah lecturer, pergi rumah kawan-kawan. Seronok konvoi banyak banyak kereta. So hari jumaat sampai tu terus pergi setelkan hardbound and petang tu jugak dapat. Lepas tu terus pergi makan IOI then balik.

The next day supposedly kitorang pergi beraya tapi semua rumah closee so terpaksala postpone ke ahad. Memang mereputla i dengan tiqah dekat kolej tak tau nak buat apa. Marathon drama movie habis dah dalam pukul 3 lebih jugak baru pergi breakfast lol lunch sebenarnya. hahahaha. Lepas tu gedebak gedebuk nak pergi mines konon nak main arcade sekali penuh nauzubillah takde parking, give up balik kolej hahahaha. Malam baru keluar dinner balik lepas tu pulang ke kolej dan mereput sampai hari esok.

And on Sundayyyyyy!!! baru la beraya sakan. First rumah kitorang terjah was Mira's. Makan sedap, dapat duit raya lagi hiks mekasih pakcik Azmi. Lepas tu shoot terus ke rumah Dr Huzwah. sini makan lagi la fuhhh. Then proceed rumah ayu, peah and last sekali rumah kelly. It was fun, it was great. Makanan semua sedap2. Terima kasih tuan-tuan rumah menjemput dan melayan kami!! Hari isnin busy sikit nak setelkan signature supervisor and stuff then kitorang sempat pergi photoshoot dengan thesis dekat ladang yg famous tu heww. Lepas tu sambung raya lagi rumah Aisyah. then pergi setelkan JPA. Supposedly balik hari isnin tu tapi disebabkan driver2 kepenatan seharian berjalan, so decide balik hari selasa. Malam apa lagi, shoot terus pergi raya rumah Dr Seri hehe, PA saya tu uolss.

Hari selasa pagi baru bertolak balik ke Melaka,. Singgah beraya rumah Dees then terus hantar tiqah balik Tangkak sempatla beraya rumah makcik dia. Then off to Melaka balik rumah rehat pulak hahaha. Ini mungkin my last time jumpa my friends before jumpa lagi sekali for the last time masa graduation day nanti. Sedih, takyah cakapla. Hati ni berat sangat sangat nak tinggalkan. But what to do. life mesti diteruskan. 4 tahun (ada yang 5 tahun) mengadap muka sama. Bergaduh sama. Makan sesama. Gosip sesama. tidur sesama. Study sama. naik lab sama. susah senang fyp sesama. rasa nak nangis ingat balik. rindu dah cemana ni hahahahahahahaha.

Post ni takde apa sangat. Saja tulis. nanti boleh ingat balik. kenangan. hehe :)

Doakan Syaimaa dapat cari kerja pulak lepas ni.
in sha Allah.

Rabbi yassir wala tu'assir.

Officially signed off from UPM.
officially grad belum lagi, notis tak keluar lagi hehe

Barakallah,
Lots of love,
S❤

June 17, 2018

2018/8 - Eid Mubarak! :)


Salam & hai!
hoping everyone in the best of health and imaan in sha Allah ❤



Eid Mubarak!
Taqabbalallahu Minna Waminkum :)

Ending ramadhan and welcoming eid, tak pernah tak sebak. Hopefully you guys had beautiful days of syawal spend with your loved ones. Hari ni dah 3rd syawal dah. Alhamdulillah, thumma alhamdulillah. So to summarize my Ramadhan this year, better la kot than last year tp still there were some days i melagha melampau lampau hahaha, there were some nights i skip terawikh sbb berbuka luar loll. i spent most of my Ramadhan dengan my favourite people dekat UPM tu sbb this year last ramadhan sesama lepas ni tak delah nak lepak berbuka sesama dekat luar, dekat putrajaya, dekat masjid and terawikh sesama haihh my heartttttt hurtzzzzzz chuolsss tp hidup kena diteruskan jugak kan hehe. dah rindu my happy pills :( hope you guys are doing well kat rumah!

Alhamdulillah for another blessing month! may all the good deeds we got into habit of doing masa ramadhan ni will continue forever in sha Allah. i seek for apologize to every single soul i've accidentally hurt with my words and actions. Please forgive me for the sake of Him πŸ˜˜πŸ’•

Now that final year dah over (but my thesis still ongoing bzzzzzz). i can start writing back in sha Allah. i got a lot of things nak share, sikit sikit k. banyak lagi masa ni. For the time being, i nak rehat kejap before start cari part time job. Nak kena cari duit ni demi masa depan tiberrrrr hahaha but seriously, i kena cari kerja part time sementara nak tunggu grad ni. At least i ada duit sendiri masuk and i dah boleh start simpan sikit-sikit untuk masa depan kan in sha Allah.

ohh btw, i dah jadi ciklong!! kak ina dah selamat deliver such a beautiful baby boy alhamdulillah syukur on 2nd June hari tu. My baby Jaan such a sweet boy. Cik long gonna spoil my baby nephewwwwwww!! hehe. Alhamdulillah. Life is good right now, i am so happy.

k la, Enjoy your eid everyone! jangan makan banyak sangat. Control sikit. nanti menyesal di kemudian hari 😜


Till we meet again next year, ya Ramadhan Kareem
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN✨πŸŒ›

Barakallah,
Lots of love,
S❤

May 30, 2018

2018/7 - VIVA checked, Alhamdulillah!

Salam & hai!
hoping everyone in the best of health and iman in sha Allah.


Alhamdulilllah. VIVAAA WHAAAAAATTTTTT AHHHHH
on 14th May hari tu, we, final year student of Biomedical Sciences, Faculty of Medicine and Health Science, Universiti Putra Malaysia dah berjaya survive VIVAAA gaizzzzzz!!! VIVAAA like seriouslyyyy dari proposal hari tu menggelabah masing masing and finally dah viva. oh wowww time sure flies kan! one step closer........untuk grad in sha Allah on this upcoming October (my fav month hehehehehehehehe). 5 freaking years dekat UPM ni fuhhhhhhhhh.

Dah berjaya survive sampai ke viva ni, memang dah lega habis dah walaupun hardbound tak siap lagi but nawwhhhh lets enjoy the moment dulu. Banyak dugaan nak2 bila tarikh viva dah dekat. Dengan tiba tiba kena add experiment, dengan tiba tiba result tak cantik kena repeat, dengan tiba tiba sehari boleh run sampai 4 assay sebab dah desperate sangat masa tak cukup hahahahaha, dengan tiba tiba laptop crack, dengan tiba tiba orang sini nak cari pasal, dengan tiba tiba gaduh dengan orang sana, dengan tiba tiba emosi turun naik kejap2 nak terasa, kejap nak emo (da heckkkkk i rasa nak smack muka sendiri), dengan tiba tiba laptop mati habis semua preparation slide malam before presentation hilang kena buat balik sampai dah takde air mata nak keluar kan dah hahahahaha. Memories. i shall never forget my fyp punya memories. my ups and downs masa buat fyp masha Allah teruji betul iman dan sabar.

Besides doing my fyp, i join jugak orang lain punya fyp hahahaha tak sedar diri fyp sendiri kelaut. if they need responden, i jadi la responden. if they need sample, i bagi my own sample (buccal swab+blood). There was this one time, i kena bagi blood untuk Lam punya projek, biasanya i tak rasa sakit pun kalau kena draw blood sebab tu macam tak kisah sangat nak bagi sample, tapi on that day diorang pakai needle gauge yang besar dari biasa owhh asdfghjkl sakit dia hahahaha. Then, i ada join Farah dengan Izzaty punya projek jugak which involve RATS. Tiberrr jadi general surgeon untuk rat bak kata postgrad Farah sampai dah expert dah nak dissect rats. Bukan setakat dissect, banyak lagi i buat like before ni tak pernah terfikir pun akan buat sendiri. Untuk projek Siti, i belajar cara nak shave mice hahahahaha.

FYP Labmates, Pharmaco Team πŸ’•
introducing my labmates!! yang pakai shawl pink siap berblazer acah wanita korporat tu my fypmate nama dia Sayyidatul Sophia, boleh panggil opie atau 'P' hahahahaha. Muka muka ni lah yang stress dekat lab bersama, lunch sesama, mock presentation getar getar depan Dr (exclude me hahahaha) stress kena marah, luah perasaan sesama, bergosip astaghfirullah, menangis takyah cakapla tak mampu nak kira dah, makan dekat lab, stay dekat lab sampai tengah malam fuhhh. Alhamdulillah, everything went well thanks to you guysssss!!!!!! #iLove.

During my fyp progress, i nampak banyak benda. Orang yang sanggup tolong kita bila kita susah, orang yang tak endah langsung sebab busy sangat fokus fyp sendiri, orang yang ambil kesempatan atas kebaikan orang lain dan banyak lagi. Mintak jauh la dari menjadi yang negatif. Benda positif pun i ada belajar jugak. i belajar, if kita tolong orang, Allah permudahkan urusan kita. If kita hormat orang, Allah permudahkan urusan kita. If kita banyak sabar, Allah permudahkan urusan kita.

Thankyou Allah,
for making everything smooth and easy for me at the end.

Everything is good now.
i nak grad dah soon in sha Allah.
Doakan yang baik baik.

But before that....

HARDBOUND JANGAN LUPA SIAPKAN SYAIMAA

tanpa hardbound, tiada lah graduation day!
hahahaha

SYAIMAA DAH NAK GRAD
Alhamdulillah, thankyou Allah❤

Barakallah,
Lots of love,
S

May 15, 2018

2018/6 - Aisyah kakak

Salam & hai!
hoping everyone in the best of health and imaan ❤


Eh hai! hahahahahahahaha
masih ingat saya owner blog ini? lol. Its been a while masha Allah. Sekejap sangat masa berlalu I dah habis VIVA dah btw hehehe alhamdulillah thumma alhamdulillah! Despite all the hectic days, alhamdulillah berjaya survive sampai ke VIVA ni rasa dia lain macam sikit. Banyak betul dugaan nak VIVA ni Tuhan saja yang tahu. i'll write my pre-VIVA's experience dalam entri lain nanti in sha Allah.

Few weeks ago, i went to one of Rumah Kanak Kanak for my CBL project. Kat sini semua kanak-kanak under perintah mahkamah dari lahir sampai umur 12 tahun. Saya ni hati tisu sikit, once i stepped in the house, nampak adik-adik ni, ya Allah my heart 😭Saya sebagai kaklong ni, yang ada adik lebih kurang baya adik2 ni, i kennot tahan. Did some  activities with them, tapi masha Allah tak terkawal semuanya hahahaha tapi biasalah nama pun budak-budak kan. i handle dua sessions. One checkpoint for explorace, satu lagi untuk volcano's session. Nampakla diorang berminat nak buat volcano session tu!! kalau tak semuanya................attention span diorang tak lama plus energy diorang melebih lebih extra, sebab tu cepat je distract hahahaha

So i saw this one girl, this girl tak join group dia tapi sibuk mencabut sticker i tampal. The same girl marah i balik bila suruh join group. Again, my heart hahahahahahahaa *if you know what i mean* Then, i ajak dia main game dekat station i sebab time tu takde orang datang. Dia nampak happy sangat, dengar kata. Lepas tu i ajak dia jadi assisstant i. Wah lepas tu dia kemain active lagi hahahaha i can see happiness in her eyes. Sejak tu, she kept following me mana2 i pergi, protect i dari kawan2 dia, jagakan makanan, hahaha shoo cute mcm bestfriend dah. One thing i perasan, this girl sangat tegas. ohh this one nama dia Aisyah, umurnya 10 tahun. Kat sini orang panggil dia kak Aisyah uolss. siap ada adik2 admire lagi hahahahaha kemain kau. i spent most of my time with her sambil handle games and alhamdulillah everything went well.

Bila nak balik, ada sesi bersalam macam biasa. She gave me a sudden hug from behind. ya Allah my heart againnn don du dis 😭😭 That moment i know someone has made an impact on me, so i decide to bagi Aisyah one of my precious thing in my life, my ring. i guess i am not ready to say any farewell yet. But no worries, life must go on kan. i had made du'a for her and her friends. may Allah swt protect them from any danger and in sha Allah syurga buat mereka.

That day,
someone leaves a mark on my heart that can never be erased.
Dear Aisyah kakak, live in kakak's heart, forever.

saya dah ring-less ni awak bila nak hantar ring?
cia cia ke tu hahahaha

its a joke k takyah nak serious sangat

Barakallah.
Lots of Love,
S❤

April 2, 2018

2018/5 - Thankyou, March!


Salam & hai!
Hoping everyone in the best of health and imaan, in sha Allah!
                                                                                                                

Ok guys.
Quick update on my life right now.
(acah busy final year hehe)


Few weeks ago, we decided to join one video competition dekat fakulti. Pertandingan Video Promosi, Jabatan Sains Bioperubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM. Start dari tak tau nak buat apa langsung, blank, hahahaha and alhamdulillah end up we won the first place. Alhamdulillah, thumma Alhamdulillah. Actually, me and my teammates macam tak letak high hope sangat nak menang first place sbb others punya video pun masha Allah kebaboomm sangat. We believe, whatever the outcome, that would be what’s best for us. Tapi rezeki Allah nak bagi masa final year ni 😘😭 I thanked Allah swt for these teammates, yang banyak bagi kerjasama, yang senang nak minta tolong, yang senang nak ajar (I grab the chance nak belajar videography & photography jugak dari KA hahahahaha). Last month has been a great one, well for me at least hehe. Tapi tak jugak. Ada jugak not-so-great-moment especially bila my experiment tak jadi lol and ada some issues between me and people around me. Tapi apa pun, I am enjoying my final year to the fullest and for such ups and downs every day, I would never trade my life with any other!

I just posted another entry guys. if you keep reading, you will read my not-so-baru-entri sbb dah ada dalam draft berabad tapi baru sempat post hari ni so maafkan je lah k. Final year is no joke man. Nak kata busy sangat, tak jugak but i tak tau mana pergi masa yang ada 🀣Sekarang, everyone still tengah busy dengan projek, ada yang dah habis projek tengah focus dengan writing while me still busy dengan projek dan writing hehehe (tapi i banyak main tau tak tau la nak jadi apa ni). Ohh and everyone pun tengah busy prepare for our last dinnnaaaahhhhhhhhh. i'll update pasal dinner nanti kayyyyy!!!!

Lately, i received banyak DMs on insta and emails pasal Biomedik. i am so soorryyy kalau ada yang terlambat and tak sempat reply. But you guys can ask me personally through my email k, syema_217@yahoo.com. i'll try my best to reply you guysss in sha Allah and you can read more about biomedik hereeee. (please tahu yg i belum habis study lagi and currently in my final year, final semester to be exact k!) if ada masa, i'll update more about this programme dari perspektif seorang budak final year pulak k hehehehe.

Barakallah,
Lots of love,
S❤